Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan
Memaparkan catatan dengan label tips. Papar semua catatan

Percubaan Teknik Pomodoro


Menyedari terdapat kesukaran untuk saya menumpukan perhatian dalam mepelajari sesuatu topik, saya kembali merujuk beberapa teknik, antaranya adalah Pomodoro.

Analisa kasar

Teknik Pomodoro yang diperincikan dalam artikel LifeHacker: Productivity 101: An Introduction to The Pomodoro Technique , mempunyai beberapa ciri:

25 minit waktu bekerja x 4 kali = 100 minit
 5 minit waktu berehat kecil x 3 kali = 15 minit
15 - 20 minit berehat panjang x 1 kali = 15-20 minit

Selain itu, teknik ini memerlukan kita untuk mencatit berapa kali keinginan untuk menangguh kerja atau mengubah arah kepada kerja lain (seperti satu gangguan secara sengaja) pada setiap sesi bekerja. Untuk ia benar-benar melekat, ia harus diamalkan dalam 7 ke 20 hari.

Dalam pengiraan, teknik ini mengambil masa 2 jam 10 minit atau 2 jam 15 min.

Saya berfikir, apa yang perlu diubah seandainya kita ingin memastikan masanya dalam lingkungan

2 jam (120 minit)?


20 minit waktu bekerja x 4 kali = 80 minit
 5 minit waktu berehat kecil x 3 kali = 15 minit
15 minit berehat panjang x 1 kali = 15 minit

Jumlah masa  = 110 minit = < 120 minit

Kalau 1 jam pula?


11 minit waktu bekerja x 4 kali = 44 minit
 2 minit waktu berehat kecil x 3 kali = 6 minit
10 minit berehat panjang x 1 kali = 10 minit

Jumlah masa  = 60 minit = 1 jam.


Saya ingin mencuba untuk 1 jam, dan menggunakan Timer sedia ada dengan dalam Clock saya.


Nota Kaki:
Sentiasa memilih untuk memuat-turun aplikasi dari sumber-sumber yang disahkan untuk lebih selamat. Selain itu, jika boleh, pilih aplikasi yang tidak memiliki iklan (atau bayar untuk tidak mempunyai iklan sekiranya aplikasi itu berbaloi), kerana ia mengurangkan risiko tertekan 'link' berbahaya.